Rasimuksen maatila

Mansikoita vuodesta 1952

Rasimuksen maatilan juuret ovat Ilmeellä Rautjärvellä. Sieltä alkoi Arvi Rasimuksen evakkotaival, joka päättyi Imatralle Viraskorpeen vuonna 1948. Kun asuintalo, navetta eläimille ja muut tarvittavat rakennukset oli saatu rakennettua, päätti Arvi jo lapsesta asti yritteliäänä miehenä kokeilla mansikan viljelyä istuttamalla ensimmäiset taimet vuonna 1951. Ensimmäinen sato näistä taimista saatiin olympiavuonna 1952. Vähitellen mansikan viljely laajeni niin, että Imatran tori ei enää riittänyt kauppapaikaksi vaan mansikoita kierrettiin myymässä ympäri Suomen maan.

Myös perunat, porkkanat ja muut juurekset kuuluivat tilan tuotantoon. Aikaa myöten lehmät, siat, lampaat ja kanat saivat väistyä ja tilalle tulivat kasvikset, joita varastoitiin entisessä navetassa. Myös hevoset vaihtuivat traktoriin.

Vuonna 1985 Arvin poika Jukka otti vaimonsa Hillevin kanssa vastuun tilan hoitamisesta ja sen jälkeen mansikan viljelyala on kasvanut noin 16 hehtaariin. Tilan tuotantoa on maltillisesti suunnattu tuoreena asiakkaille myytäviin tuotteisiin ja sen ansiosta vadelmat, palkoherneet ja omenat ovat tulleet mukaan. Suurin osa tilan tuotteista myydään suoraan kuluttajille, minkä takia sadon ajoitukseen on kiinnitetty erityistä huomiota. Viime vuosina tuoreita mansikoitamme on ollut saatavilla kesäkuun alusta syyskuulle asti.

Rasimuksen maatilalla on seurattu alan kehitystä aina tarkasti ja uusia tilalle soveltuvia menetelmiä otettu käyttöön niin varhain kuin mahdollista. Kateharsoja alettiin käyttää jo 1980-luvun alkupuolella ja näin saadaan useimpina vuosina varmistettua, että uutta perunaa ja mansikoita saadaan juhannusjuhliin. Kymmenkunta vuotta myöhemmin kokeiltiin tihkukastelua mansikalla ja nyt tilan koko marja-ala on tihkukastelussa. Näin saadaan varmistettua mehukkaat marjat myös kuivana kesänä. Kun päältä kastelua käytetään vain keväthallojen torjuntaan, kestävät marjat hyvälaatuisina.

Vuonna 2014 tilalla tehtiin sukupolvenvaihdos, jossa Jukan ja Hillevin poika Simo siirtyi tilan isännäksi. Tulevaisuudessa tilalla tullaan keskittymään laadukkaiden ja ennen kaikkea maukkaiden tuoretuotteiden viljelyyn. Maku on tärkein kriteeri valitessamme lajikkeita ja viljelytekniikoita. Suoramyyntipisteet tulevat olemaan jatkossakin tuotteiden tärkein markkinointikanava. Mansikka-aikaan tilamyymälästämme saat varmasti tuoreimmat tuotteet ja innokkaimmille tarjoamme mahdollisuuden myös mansikoiden itsepoimintaan.

Rasimuksen maatila pelto

Rasimuksen maatila mansikat

Rasimuksen maatila myynti

Rasimuksen maatila pelto